Onderstaande printversie van het indicatorenboek werd door uw browser gegenereerd, en zal niet steeds optimaal ogen. Via de ingebouwde printfunctie op de website van het Indicatorenboek (ronde knop rechts bovenaan) kan u een printvriendelijke PDF genereren met mooi ogende lay-out.
3.4.2Internationale vergelijking
Internationaal worden sinds referentiejaar 2021 consultants ingehuurd voor O&O-projecten soms meegeteld afhankelijk van de bron die men hanteert. EUROSTAT neemt vanaf 2021 de som van eigen O&O-personeel én consultants ingehuurd op O&O-projecten op; dit is belangrijk om weten bij de interpretatie van een internationale vergelijking van de Vlaamse cijfers. Dit in tegenstelling tot OECD – Main Science and Technology Indicators - MSTI, daar worden voor cijfers voor O&O-personeel zoveel als mogelijk enkel de cijfers voor eigen O&O-personeel genomen, zoals dit voordien gebeurde. Vlaanderen kiest voor de laatste benadering bij de internationale vergelijking in deze publicatie, om uniformiteit te blijven houden in de tijd. Wanneer consultants wél mede in rekening worden gebracht, stijgt het aantal O&O-werkers onder bedrijven in 2021 met 10.070 voltijdse equivalenten.1
Naast een gedetailleerde analyse van het O&O-personeel zelf is het interessant om dit te relateren tot de beroepsbevolking en de totale bevolking. Dit laat tevens ook toe om het O&O-personeel internationaal te vergelijken. Figuur 2 geeft een evolutie van het O&O-personeel als percentage van de totale beroepsbevolking. Vlaanderen scoort hier een aandeel van 2,12% het hoogst, hoger dan de West-Europese landen en een pak hoger dan het EU27 gemiddelde. Finland, Denemarken en Korea scoren ook hoog maar iets lager dan Vlaanderen.
1 De keuze om enkel eigen O&O-personeel op te nemen wordt verder geduid in hoofdstuk 3.5.
Figuur 2. Internationale vergelijking van het O&O-personeel als percentage van de beroepsbevolking
Figuur 3 toont het totale O&O-personeel als percentage van de totale bevolking. Denemarken en Finland hebben de hoogste ratio. Ook Oostenrijk, Noorwegen, Nederland en Zweden halen cijfers die de 0,90% overstijgen. Vlaanderen scoort hier, met 1 %, vrij hoog en heel wat hoger dan het EU27 gemiddelde, Japan of Frankrijk.