5.2Cofinanciering van internationale projecten

Door Elsie De Clercq (VLAIO)

Dit hoofdstuk beschrijft de bijdrage van VLAIO aan internationale samenwerkingen in 2023 en 2024. Het benadrukt de deelname aan diverse netwerken en de strategische waarde van deze samenwerkingen voor het versterken van innovatie en ondernemerschap in Vlaanderen. Ook wordt de financiële hefboomwerking toegelicht die via cofinanciering door de Europese Commissie wordt gerealiseerd, wat de aanzienlijke return on investment voor de regio illustreert. Binnen deze initiatieven zorgt VLAIO voor afstemming op strategische EU-prioriteiten, wat de competitiviteit van Vlaanderen binnen een Europese context versterkt.

Belangrijkste onderdelen:

1. Internationale samenwerking

  • VLAIO neemt deel aan Europese samenwerkingsverbanden zoals ERA-Net Cofund, Partnerships, Eureka en multilateraal-beheerde netwerken. Deze initiatieven stemmen nationale en regionale programma’s voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (O&O&I) af op Europese strategieën om mondiale sociaaleconomische uitdagingen aan te pakken.
  • Om internationale samenwerking te stimuleren, worden de VLAIO-programma’s waarbij steun toegekend wordt, ingezet in internationale netwerken. Hierbij financiert het Fonds Innoveren & Ondernemen het Vlaamse aandeel van een grensoverschrijdend project.

2. Deelname en financiering

  • In 2023 en 2024 nam VLAIO respectievelijk deel aan 15 en 17 netwerken, met financiering voor 41 en 42 projecten. Het totale toegekende budget bedroeg 18,18 MEUR in 2023 en 17,99 MEUR in 2024.
  • De Europese Commissie draagt bij via mechanismen zoals top-ups en rechtstreekse betalingen, waardoor regionale en nationale investeringen aanzienlijk versterkt worden. Bij een Vlaamse investering van 16,92 MEUR (2023) en 16,59 MEUR (2024), werd respectievelijk 3,4 MEUR (2023) en 3,8 MEUR (2024) extra gegenereerd via EU-cofinanciering.

3. IPCEI (Important Projects of Common European Interest)

  • VLAIO levert een actieve bijdrage aan IPCEI’s, die gericht zijn op het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen en het versterken van het concurrentievermogen van de Europese Unie. Deze projecten overbruggen marktfalingen en stimuleren industriële transities. VLAIO neemt onder meer deel aan IPCEI-initiatieven op het vlak van batterijen, waterstof, micro-elektronica en Cloud-technologieën. Het hoofdstuk bevat ook financiële gegevens over de Vlaamse steun aan deze projecten.
  • Vooruitkijkend naar 2025 stelt het Joint European Forum IPCEI thema’s voor zoals schone en geavanceerde materialen, artificiële intelligentie en geavanceerde halfgeleidertechnologieën. Andere mogelijke domeinen onder overweging zijn biotechnologie, kritieke grondstoffen en schone, verbonden en autonome voertuigen.
Lees verder